Asocijacija FabLab BiH organizirala je osnivačku konferenciju Maker inicijative u BiH koja je upriličena 4.3.2022. godine, u prostorijama Obala Meeting Point u Sarajevu. Konferenciju je video-linkom otvorila Lucia Becová, PR međunarodnog Visegrad Fonda, dok je prisutne u dvorani pozdravio Patrik Turošík, zamjenik ambasadora Slovačke u BiH.

Mejkeri iz Češke, Poljske, Slovačke i Mađarske lično su na prvom panelu na konferenciji iznijeli svoja iskustva sa Maker pokretom u zemljama iz kojih dolaze, a upravo su strani gosti najbolje istakli koliki je potencijal jednog ovakvog projekta: otvoren način razmišljanja i spremnost dijeljenja znanja, sposobnosti, potrebnih alata i materijala ključni su u stvaranju društva sposobnog za kreiranje novih vrijednosti. Izvršni direktor FabLaba Budimpešta, David Pap, prisjetio se svojih utisaka pri prvom susretu sa Maker pokretom u Barceloni:

„Bio sam fasciniran njihovim slobodnim načinom razmišljanja! Profesori, studenti, ali i svi drugi ljudi imali su pristup i mogućnost učenja i korištenja inovativne tehnologije, prostora i znanja drugih. Svi su bili dio jedne zajednice, svi su dijelili zajedničke interese i na taj način kreirali bolja rješenja.“

Drugi panel bio je posvećen širenju i jačanju B2B i B2C mreže u BiH, na kojem je ambasador Kraljevine Norveške u BiH, NJ.E. Olav Reinertsen, upoznao prisutne s radom projekta Norway BiH Business Association, a g. Amir Hujić iz Spoljnotrgovinske komore BiH predstavio je dosadašnje rezultate rada koje Komora kroz projekat Enterprise Europe Network čini u smislu podrške srednjim i malim preduzećima. G. Edin Škaljić, predsjednik Asocijacije FabLab, najavio je sljedeći važan događaj za jačanje Maker inicijative u BiH – MakerFaire Sarajevo, 28-29.05.2022., Dom mladih i plato Skenderija, a na kojem će brojni mejkeri, inovatori, kreatori i stvaraoci svih profila iz BiH, ali i regiona i šire, imati priliku da predstave svoj rad široj publici.

Na trećem panelu predstavljen je i onaj najvažniji dio konferencije – strategija i akcioni plan Maker inicijative u BiH, a na koji su se osvrnuli univerzitetski profesori iz Tuzle, Zenice i Sarajeva, predstavnici neformalnog obrazovanja, inovacijskih centara i tehnoloških parkova iz raznih krajeva BiH. Profesorica Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Melika Husić-Mehmedović, naglasila je koliki je značaj uvezivanja mejkera sa poznavaocima biznisa i tržišta, te kako je za uspjeh Maker strategije neophodna podrška tri elementa unutar zajednice. To su akademska zajednica odakle dolaze poslovne ideje, zatim poslovna zajednica gdje će se te ideje aplicirati, te institucionalna podrška.

Viši asistent na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli Denis Bećirović je naveo da Maker incijativa predstavlja dobar korak za osnivanje mreže koja će djelovati u cijeloj BiH i koja će ujediniti mlade, intelektualne snage i intelektualni kapital koncentrisati u službi razvoja privrede i povećanja BDP-a, dok je predsjednik mostarskog Centra za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju, Anes Hadžiomerović, naglasio značaj Maker inicijative i umrežavanja učesnika.

„Na taj način se može odgovoriti na sve eventualne nedostatke ili potrebe koje imaju centri, tehnološki parkovi, firme ili institucije za određenim proizvodima, kontaktima i lakše će ostvariti saradnju“, kazao je Hadžiomerović.

Član Predsjedništva Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 i psiholog Bojan Šošić je naveo da ovakva inicijativa zaslužuje da bude znatno više prepoznata u našoj zemlji, kao izrazito pozitivan primjer “uzimanja stvari u svoje ruke”.

Konferenciji su, pored ambasadora Kraljevine Norveške, prisustvovali i predstavnici nekoliko stranih ambasada u našoj zemlji, te relevantnih ministartstava. Ministar privrede KS, Adnan Delić, naglasio je koliko je važno spajati ljude i njihova znanja, te na taj način stvarati inovacije, nove tehnologije i ideje.

Edin Škaljić, ispred Asocijacije FabLab koja stoji iza organizacije ovog događaja rekao je kako je ova konferencija tek prva u nizu aktivnosti planiranih za naredni period, a u smislu jačanja Maker inicijative u BiH.

„Cilj nam je da udružimo snage sa svim nivoima, formalnim i neformalnim obrazovanjem, i da potaknemo budućnost mejker pokreta“, istakao je za kraj Škaljić.