FabLab Bosna i Hercegovina, po drugi put, bila je organizator Maker Faire festivala, jednog od najvećih događaja koji slavi nauku, inovacije i kreacije. Festival je održan 3. – 4. juna u Domu mladih i na platou Skenderija i okupio je više od 80 izlagača, sa preko 90 inovacija, među kojima su bili inženjeri, umjetnici, predstavnici tehnoloških centara i laboratorija, predstavnici bosanskohercegovačkih Univerziteta, start-upa, firmi, STEM škola i mnogi drugi koji su predstavili svoj rad na sajmu.

Preko 12.000 posjetitelja imalo je priliku vidjeti najnovije proizvode i instrumente iz svijeta inovacija; robotska ruka, laserski rezači, 3D printere, industrijski roboti, prvi bosanskohercegovački integrisani čip, VR opremu i najsavremenija rješenja umjetne inteligencije. Najmlađi posjetitelji su uživali u velikom broju različitih STEM radionica, koje su donijele mnogo zabavnih eksperimenata, projekata i izazova.

Prošlogodišnji Maker Faire Sarajevo ugostio je studente Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, koji su na sajmu predstavili prvi integrisani čip u BiH koji predstavlja najsofisticiraniji tehnološki proces. Njemački centar za robotiku – DKR predstavio je jedinstveno industrijsko rješenje; industrijskog robota koji poluproizvod oblikuje u konačan proizvod. Maker Faire Sarajevo, po drugi put, ugostio je svoje prijatelje; FabLab Hrvatska, asocijaciju INNCRO-IT i projekat STEMERICA, čiji su predstavnici pokazali posjetiocima sajma svoj dosadašnji rad. Na sajmu su učestvovali i predstavnici Univerziteta u BiH; Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Tuzli, Univerzitet u Banjaluci Burch Univerziteta i Internacionalni Univerzitet u Sarajevu. STEM akademija, School & School, Thinker Labs, Young Engineers, PlayMais i eksperimenti bile su samo neke od STEM škola koje su najmlađim posjetiteljima sajma pokazale kako učenje STEM nauka može biti zabavno i kreativno. Učenici Katoličkog školskog centra Sarajevo, STEM projekti učenika Druge gimnazije iz Zenice pokazali su da vrijedno uče i rade na razvijanju inovativnih rješenja. Četvrta gimnazija Ilidža predstavila je svoje projekte auto na daljinsko upravljanje telefonom, meteo-stanica i pametna džamija.

Maker Faire festival je podržala Delegacija Evropske Unije u Bosni i Hercegovini, a projekat sprovodi Njemačka Vlada kroz projekat EU4DigitalSME koji za cilj ima stvaranje povoljnog ekosistema digitalizacije kroz podršku digitalnim inovacijskim habovima u BiH.

Generalni pokrovitelj festivala: Evropska unija u Bosni i Hercegovini Pokrovitelj festivala:

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke

Sponzori festivala: Represent, Visit Sarajevo, Propeller, Austrijski kulturni forum Sarajevo.